Katalog

LK Metallwaren GmbH

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

05.09.2023 01:09

Halloppvarming med varmepumpe - når lønner det seg?

Oppvarming av haller er en utfordring som bedrifter må mestre. Energieffektivitet, bærekraft og driftskostnader er tre avgjørende faktorer. I denne guiden får du vite hvordan varmepumper bidrar til oppvarming av haller, og hvorfor de er et fremtidsrettet valg.

Forstå oppvarming av hallen / varmepumper


Hva er en varmepumpe?
En varmepumpe er et varmesystem som henter varme fra omgivelsene og utnytter den til oppvarming. Det er energieffektivt og miljøvennlig, ettersom det utnytter fornybare energikilder. Varmepumper kan både varme og kjøle, og er spesielt vedlikeholdsfrie.

Ulike systemer for oppvarming av haller
Det finnes et stort utvalg av varme- og ventilasjonssystemer for haller. Disse er spesialtilpasset behovene til ulike industrielle bruksområder.

Her er en kort oversikt over ulike systemer og teknologier:

Ventilasjonssystemer
Ventilasjonssystemer regulerer utvekslingen av luft mellom inne og ute. Utstyrt med varmegjenvinning kan de gjenvinne opptil 90 prosent av varmen fra avtrekksluften. Resultatet er en kontinuerlig utveksling av luft med konstant temperatur!

Varmluftsovner
Varmluftsovner, derimot, blåser varm luft direkte inn i rommet som skal varmes opp. På den måten sikrer de en rask og jevn varmefordeling.

Luftsluser i dører
Vi må heller ikke overse betydningen av dørluftsluser: Hvis dørene i hallen ofte står åpne, hindrer de kald luft i å komme inn og holder selv store haller konstant varme.

Hybride varmesystemer
Moderne varmesystemer baserer seg imidlertid på hybridsystemer: Ulike oppvarmingsteknologier som kondenserende kjelteknologi, varmluftsgeneratorer og varmepumper kan kombineres med hverandre. Dette maksimerer effektiviteten og miljøvennligheten.

Varmepumpetyper for oppvarmingssystemer i haller

Luft-til-luft-varmepumper
Luft-til-luft-varmepumper henter varme fra uteluften og overfører den direkte til romluften. De brukes ofte som delte klimaanlegg eller i ventilasjonssystemer med varmegjenvinning. Disse systemene krever ikke radiatorer eller gulvvarme, ettersom varmen distribueres via ventilasjonsåpninger. De kan gjenvinne opptil 90 % av varmen fra den brukte romluften - svært effektivt!

Luft/vann-varmepumpe
Luft/vann-varmepumper henter varme fra uteluften og overfører den til en vannkrets. De er mer fleksible i bruk og kan også installeres i eksisterende bygninger. De fungerer også effektivt ved temperaturer helt ned til -20 °C. De kan også kombineres med konvensjonelle radiatorer eller gulvvarmesystemer. Sammenlignet med andre varmepumper har de lave investeringskostnader.

Når er en varmepumpe fornuftig?
Varmepumper er fornuftige i godt isolerte bygninger. De egner seg for utnyttelse av spillvarme og for luftkondisjonering og luftavfukting.

De er også ideelle for en ny hall eller en omfattende renovering, ettersom de oppfyller kravene i den nye lovgivningen (GEG 2024).

I kombinasjon med fornybar energi, for eksempel solcelleanlegg, kan varmepumper redusere driftskostnadene ytterligere.

Fordeler og effektivitet
Varmepumper byr på en rekke fordeler:

Maksimal energieffektivitet: Moderne varmepumper dekker størstedelen av energibehovet ved hjelp av praktisk talt gratis energi fra omgivelsene. Dette fører til reduserte energikostnader.
Miljøvennlig: Som et regenerativt system utnytter varmepumper fornybar energi og bidrar til å redusere CO2-utslippene.
Allsidighet: De kan både varme opp, kjøle ned og avfukte, noe som gjør dem attraktive for mange industrielle bruksområder.
Støtteberettiget: Varmepumper oppfyller kravene i GEG 2024 og kan derfor være berettiget til statlige subsidier.


Miljøvennlig og bærekraftig oppvarmingsløsning
Varmepumper er en bærekraftig oppvarmingsløsning ettersom de utnytter fornybar energi og reduserer CO2-utslippene. Et viktig aspekt ved dette er bruken av miljøvennlige kuldemedier.

Kuldemedier er stoffer som brukes i varmepumper til oppvarming og kjøling. De overfører varme fra omgivelsene til varmesystemet. Kuldemedier som R290 og R32 har et lavt globalt oppvarmingspotensial og bidrar til å redusere miljøbelastningen. Dette gjør varmepumper til et enda mer miljøvennlig valg.

Effektive varmesystemer er designet for høy effektivitet. Ved å bruke kondenseringsteknologi og/eller varmegjenvinning er systemene ikke bare energieffektive, men bidrar også til å redusere miljøpåvirkningen.

Det finnes også CO2-nøytrale løsninger som ikke bruker fossilt brensel i det hele tatt, og som kun utnytter den tilgjengelige ute- og inneluften. Du finner mer informasjon her.

Velge riktig oppvarmingssystem for hallen
Når du skal velge riktig oppvarmingssystem for hallen, er de spesifikke bygningsegenskapene avgjørende. Det gjelder blant annet hallens størrelse og høyde, kvaliteten på isolasjonen og den eksisterende infrastrukturen, som gasstilkobling og strømnett. Utnyttelseskravene er også viktige. Disse omfatter ønsket temperatur samt varme- og kjølebehov. Luftkvaliteten spiller også en nøkkelrolle.

Et annet viktig aspekt er energieffektivitet. Det er viktig å velge systemer med høy virkningsgrad og som muliggjør bruk av fornybar energi. Det er lovpålagt at minst 65 % av energien i varmesystemer skal komme fra fornybare kilder.

Varme- og ventilasjonssystemer må være tilpasningsdyktige, slik at de kan justeres optimalt etter skiftende forhold. Dette garanterer maksimal effektivitet og ytelse. Derfor er det ofte nødvendig med skreddersydde løsninger for å oppfylle de spesifikke kravene til hver enkelt bygning. Profesjonell rådgivning kan bidra til å finne de riktige løsningene som kombinerer energieffektivitet, økonomi og komfort på en perfekt måte.
Med LKs varmluftsgenerator GCS (Green Climate System) i kombinasjon med varmepumper kan lager- og logistikkhaller varmes opp og kjøles ned uten fossilt brensel

Konklusjon: Er en varmepumpe det riktige valget for din hall?
Å velge riktig oppvarmingssystem for haller kan være avgjørende for å redusere driftskostnadene og samtidig minimere bedriftens miljøavtrykk.

Moderne varmepumpesystemer er en utmerket løsning som ikke bare oppfyller de strenge kravene i GEG 2024, men som også gir mulighet til å bruke fornybar energi.

Forestill deg en oppvarmingsløsning som er effektiv, økonomisk og miljøvennlig - uten bruk av fossilt brensel, men ved å utnytte den tilgjengelige luften på en intelligent måte.

Dette er ikke en fremtidsdrøm, men en gjennomførbar, bærekraftig innovasjon som gjør at du kan varme opp hallen din på en CO2-nøytral måte.

Er du klar for oppvarming av hallen med en varmepumpe? Vi gir deg gjerne råd. Dra nytte av 160 års erfaring og en skreddersydd løsning som oppfyller dine krav.

Flere nyheter

Utskillere for lette væsker - miljøvernteknikk: De usynlige heltene i kampen mot vannforu...

Oppvarming av haller er en utfordring som bedrifter må mestre. Energieffektivitet, bærekraft og driftskostnader er tre avgjørende faktorer. I denne guiden får du vite hvordan varmepumper bidrar til oppvarming av haller, og hvorfor de er et fremtidsrettet valg.


Det finnes mer fornuftige tiltak for å delta aktivt i klimaarbeidet ved å redusere CO2-utsl...