Katalog

Arno Arnold GmbH

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold sørger for sikkerhet, også ovenfra

Når det er behov for sikkerhet i automatiseringen, brukes det ofte maskininnkapslinger, dvs. ekstra verneinnretninger. Med sitt takkonsept presenterer Arno Arnold et slags "modulært" byggesett for takoverbygg.

Sikkerhet (lat. securitas) beskriver en tilstand som er fri for uakseptabel risiko eller som anses å være farefri. Når det gjelder tekniske konstruksjoner eller gjenstander, refererer sikkerhet til en tilstand som antas å fungere problemfritt og uten fare. Indirekte sikkerhet refererer til løsninger der ekstra verneinnretninger avverger en mulig fare. For eksempel forebygger maskinvern på dreiebenker farer fra bevegelige deler og forhindrer farlige forstyrrelser utenfra.

Enten det er snakk om kjøretøybygging eller brødfabrikker, er mange produksjonsfunksjoner nå helautomatiserte. Automatiseringen av disse prosessene forbedrer produktkvaliteten og øker samtidig ytelsen. Men hva med funksjonssikkerheten til disse systemene for å beskytte mennesker og miljø? Sikkerhet innen automatisering i dag innebærer derfor også bruk av riktige beskyttelsessystemer eller fleksible beskyttelsesdeksler som er tilpasset den aktuelle applikasjonen. Dette fører til et behov for fullstendig innkapsling av maskinen.

Trenden i dag går i stor grad i retning av valgfrie takdeksler, som ved behov kan festes til den eksisterende bakveggen. Fordelene med dette er at spon, kjølevæske og damp kan holdes tilbake ved kilden, personalet beskyttes og støynivået reduseres.

Men det finnes også ulemper: Verktøymaskinene er ofte avhengige av tilgang utenfra når det for eksempel skal skiftes arbeidsemne. Når det gjelder store og tunge arbeidsstykker eller sammenkoblede og helautomatiske produksjonslinjer, brukes det også ulike håndteringsinnretninger.

Sikkert vernedekke bringer lys inn i handlingen
Arno Arnold presenterer det selvbærende, transparente taktekket Roover. Som tak for verktøymaskiner åpner det tilgangen til arbeidsbordet for barrierefri kranbelastning.

Roover er gjennomsiktig og slipper mye lys inn i mørket i maskinrommet, slik at brukeren kan spare kostnader til drift og vedlikehold av belysningen i arbeidsområdet i tillegg til de ergonomiske fordelene på lang sikt. De krystallklare, transparente elementene er laget av et termoplastisk materiale med høy mekanisk styrke og svært god kjemisk bestandighet. Sammen med skinnene i aluminium kan man oppnå frittstående bredder på opptil 6500 mm. Takket være den lettløpende, kulelagrede føringen øker ikke den bevegelige massen på grunn av friksjon, noe som har en positiv effekt på prosessens nøyaktighet.

Under bevegelse foldes elementene sammen som en belg. Lmin per brett forblir den samme for alle bredder. I kantene sørger viskerbørster for tetning mellom takbelgen og førerhuset og beskytter også føringen bak belgen mot tilsmussing.

Trikset med det hengslede taket
Høytytende verktøymaskiner er i dag helt innelukket. Dette bidrar til å beskytte betjeningspersonalet. Det tar også hensyn til at kjølevæske og spon i arbeidsområdet hele tiden endrer retning og intensitet.

Disse innkapslingene har imidlertid en alvorlig ulempe når maskinen må omstilles og lastes med mer eller mindre voluminøse arbeidsstykker og enheter. For mange maskintyper gjøres denne lastingen best ovenfra. Det var slik Arno Arnold fikk ideen til det hengslede taket. Administrerende direktør Simone Weinmann-Mang forklarer hvordan det fungerer: "Med vårt Moover-beskyttelsesdeksel løser vi den tilsynelatende motsetningen mellom optimalt takdeksel og kranbelastning uten å kreve ekstra plass."

Under normal drift oppfyller taket sin funksjon som beskyttelsesdeksel på en pålitelig måte. Ved behov for kranbelastning kan taket imidlertid foldes opp ved hjelp av en dreiemekanisme. Dette gjør det mulig å gjøre arbeidsområdet tilgjengelig for kranlasting hvor som helst på maskinen. Drivverket kan enten integreres i dekselet, eller kunden kan gjøre dette selv.

Fordelen med denne løsningen er at kranlastingen også kan utføres med takoverbygg.

Lys i mørket

Panoramataket er en nyhet hos Arno Arnold. For å optimalisere den innvendige belysningen ble det utviklet et gjennomsiktig materiale til takbelegget. Det betyr at eksisterende lyskilder nå kan skinne inn i maskineringsområdet utenfra. Fordel: Det er ikke behov for innvendig belysning.

Teleskopiske paneler uten belger
Beskyttelsesdeksler uten belger, kalt Strapano av Arno Arnold, sørger for sikkerhet og beskyttelse. Den minimale lengden på dekselet når det er trukket inn er en stor fordel.

Takket være det minimale antallet deler og reduksjonen til noen få materialer er massene som skal flyttes svært lave. Strapano oppfyller alle krav til pålitelighet, holdbarhet, dynamikk, presisjon og kostnader. Den modulære konstruksjonen er spesielt interessant. Den gjør det mulig å skifte ut enkelte teleskoppaneler eller utvide taket uten bruk av verktøy.

Sammendrag
Når det gjelder takoverbygg og kranbelastning, står designeren overfor en slags "sirkelens kvadratur". Med sitt takkonsept presenterer Arno Arnold et slags "modulært" byggesett for takoverbygg. Disse kan brukes alene som tak på ulike typer maskiner, sammen med en bakvegg eller til ettermontering.