Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

ZEISS PRISMO CMM av den nye generasjonen forkorter måleprogrammets varighet med 74 prosent

ZEISS og Starrag går inn i en ny æra for kvalitetssikring i flyindustrien

ZEISS demonstrerer ytelsen til den nye ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis som en del av et pilotprosjekt hos Starrag: Utstyrt med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakken, overbeviser CMM-en med høy målenøyaktighet og produktivitet. Den betydelig reduserte definisjonstiden for rundbordsaksen med 80 % og det optimaliserte samspillet med ZEISS CALYPSO-programvaren er bare noen av de mange fordelene.

Starrag Group, med hovedkontor i Rorschacherberg i Sveits, produserer maskineringssentre for produksjonsløsninger for turbinblader, blisks og andre komponenter. Bruksområder innen romfartsindustrien er et hovedfokus. Presisjon er avgjørende i denne bransjen, og kravene til målenøyaktighet har blitt mye strengere de siste årene. De økende og svært ulike behovene til kunder over hele verden krever at Starrag leverer svært effektive målinger som gir svært raske, nøyaktige og lett reproduserbare resultater.

I dette pilotprosjektet ble ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis brukt i testlaboratoriet for å utføre viktige og krevende målinger. Starrag var svært imponert over måleresultatene. Roland Ziltener, leder for kvalitetsstyring hos Starrag, sier det i et nøtteskall: "Tradisjonelt sett er nøyaktigheten langsom innen måleteknologi. Men med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications er det stikk motsatte tilfelle." Ziltener forklarer med et smil: "Kundene hans reagerer alltid med "fascinasjon og et lite sjokk" når de ser hvor nøyaktig og raskt denne nye generasjonen CMM fungerer.

Roland Ziltener Head of Quality Management, Starrag Group Hastighet og nøyaktighet pleide å være noe motstridende helt til vi installerte den nye generasjonen ZEISS PRISMO fortis.
En ny tilnærming til rotasjonsbordapplikasjoner
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis er utstyrt med et svært dynamisk rotasjonsbord som reduserer måletiden betydelig. ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakken kombinerer også de to alternativene ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) og ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Ved å forbedre rotasjonsbordets posisjoneringshastighet og aksedefinisjonshastigheten tilbyr de en ny tilnærming til rotasjonsbordapplikasjoner. ZVRA reduserer aksedefinisjonstiden fra 60 til 12 sekunder. Det betyr en tidsbesparelse på hele 80 % i en prosess som Starrag utfører for hvert eneste emne. Den høyere posisjoneringshastigheten betyr også at det kreves færre prober. Det betyr at målingene ikke bare går raskere, men også blir mer fleksible. Når det gjelder gjensidig støtte, har ZEISS og Starrag utvekslet geometridata og samarbeidet om å utvikle effektive konturovervåkingsløsninger som kan behandle vanskelige geometrier enda bedre. ZEISS bisto også Starrag i praksis med opplæring og support.

Implementeringen av den nye løsningen på stedet gikk knirkefritt. I denne sammenheng kunne Starrag også dra nytte av sin mangeårige erfaring med ZEISS CALYPSO-programvaren. For eksempel er enkel programmering av konturer allerede garantert, og ifølge Ziltener var det "ikke vanskelig i det hele tatt" å gjøre teamet kjent med den nyeste programvareversjonen og de ulike oppgraderingene av den nye ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis. Starrag er ikke bare avhengig av enkle evalueringer av arbeidsstykkene, men også av tilbakemeldinger av høy kvalitet for å bestemme maskinens ytelse: ZEISS CALYPSO oppfyller disse kravene ved å gi svært nøyaktige og repeterbare resultater, samtidig som den leverer data og grafikk som er nødvendig for videreutvikling. Ved å analysere resultatene forenkler programvaren kommunikasjonen mellom Starrag og leverandørene, ettersom den gir et "svært godt diskusjonsgrunnlag" for avvik og løsninger.

Målinger nå 74 % raskere med tilstrekkelig nøyaktighet
Fremfor alt har pilotprosjektet vist en klar økning i produktiviteten. Ziltener konstaterer at Starrag kan måle flere komponenter på kortere tid og "med samme nøyaktighet som før". Det tydeligste eksemplet på produksjonsøkningen er at Starrag bruker 74 % kortere tid på å fullføre standardprogrammet for måling av turbinblader. Tidligere tok programmet 4 minutter og 30 sekunder, med vekt på repeterbarhet. I dag tar det bare 70 sekunder å levere nøyaktige og reproduserbare resultater. Dette gir selskapet større fleksibilitet når det gjelder valg av parametere og arbeidsstykker som skal måles. Med det store antallet turbinblader og profiler som skal måles, øker fordelene betraktelig. Ziltener forklarer at den nye generasjonen ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med sin høye målenøyaktighet ved høy hastighet "forbløffer alle sluttkunder på stedet", ettersom disse to egenskapene tidligere alltid ble ansett som motstridende.

Ifølge Ziltener gir den nye ZEISS PowerSaver-funksjonen "et enormt bidrag til vår evne til å spare energi" - en bærekraftsfordel som er desto viktigere med tanke på dagens energikrise. ZEISS PowerSaver er enkel å betjene og trenger bare å programmeres én gang. Denne funksjonen reduserer forbruket til null under brukerdefinerte driftsstanser og kjører automatisk i bakgrunnen. Med det nye laserbaserte systemet kan hastigheten automatisk reduseres ved fare og deretter økes igjen.
Denne kombinasjonen av sikkerhet og ytelse sikrer et høyt nivå av driftssikkerhet, noe som selvsagt er en hovedprioritet for Starrag. Lasting og drift er derfor ikke bare sikkert, men også ukomplisert og praktisk for driftspersonalet. Sist, men ikke minst, imponerer den nye generasjonen av ZEISS PRISMO-familien med en rekke ergonomiske innovasjoner, for eksempel et slankere betjeningspanel med en spesiell holder for bedre håndtering av arbeidsstykkene og generelt bedre tilgjengelighet.

Med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications satser Starrag på ytterligere langsiktig suksess innen kvalitetssikring. For selskapet handler det ikke bare om å oppnå bestemte resultater for et bestemt emne. "Vi må kunne tolke disse resultatene og dataene" og deretter "diskutere dem med våre interne og eksterne partnere", sier Ziltener. Med ZEISS CALYPSO-programvaren gjør pilotprosjektet det enkelt å dokumentere og visualisere resultatene, også for ikke-eksperter. ZEISS CALYPSO-programvarens flerlagskonsept gjør disse funksjonene tilgjengelige for et bredt spekter av mennesker. Samtidig tilbyr programvaren også mer detaljerte alternativer for mer spesialiserte brukere. Konklusjon: Starrag har allerede satt nye standarder for kvalitetssikring med dette pilotprosjektet. Det tette samarbeidet med ZEISS, som er basert på gjensidig utveksling, gir et stort utviklingspotensial for fremtiden.

Flere nyheter

Hold deg oppdatert i bil- og elektromobilitetsbransjens dynamiske verden! Få eksklusiv innsikt i...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® fra ZEISS

Diamanter for metrologer

Vil du ha en probe som ikke viser noen materialoppbygging, s...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
For tunge, store og uhåndterlige komponenter


Omf...

Digitalt arrangement fra 15. til 19. april 2024

Temperaturen påvirker alle komponenter som er involvert i måleprosessen. Her spiller materialenes...

ZEISS PRISMO har vært en av de mest presise koordinatmålemaskinene på markedet...