Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Forskning på beskyttende reflekser i luftveiene vinner Eppendorf & Science Prize 2024

Den amerikanske forskeren Laura Seeholzer, Ph.D., postdoktor ved University of California, San Francisco, USA, har vunnet Eppendorf & Science Prize for Neurobiology 2024 for sitt arbeid med å belyse hvilken rolle nevroendokrine celler i luftveiene spiller når det gjelder å reagere på ytre trusler.

"Laura Seeholzers essay beskriver på en glimrende måte hvordan hun har identifisert en gruppe nevroendokrine celler i strupehodet og luftrøret som beskytter luftveiene våre", forklarer Dr. Peter Stern, seniorredaktør i tidsskriftet Science og leder av prisjuryen. "Aktivering av disse cellene driver frem beskyttelsesreflekser i luftveiene gjennom interaksjon med sensoriske nevroner som nervesystemet i luftveiene."

"Vann som "går ned i feil rør" eller magesyre som kommer opp i luftveiene, er svært ubehagelige opplevelser som utløser beskyttelsesreflekser som hoste, brekninger og svelging", sier Seeholzer. "Vi fant ut at en sjelden celletype i luftveisepitelet, kalt nevroendokrine celler (NE-celler), oppdager disse skadelige stimuliene. Ved stimulering frigjør NE-celler i luftrøret og strupehodet en bestemt type nevrotransmitter som aktiverer sensoriske nevroner i nærheten, som deretter utløser beskyttende reflekser som svelging og hosting."

NE-celler i strupehodet og luftrøret er viktige, men tidligere oversette cellepopulasjoner som beskytter luftveiene våre. Seeholzer ønsker å forstå om dysregulering av NE-celler bidrar til økt sannsynlighet for aspirasjon når mennesker blir eldre, eller ved sykdommer der kritiske luftveisreflekser er svekket.

"Jeg vil takke Eppendorf og tidsskriftet Science for at de har hedret unge praktikanter innen nevrobiologi de siste to tiårene", sier Seeholzer. "Jeg har alltid elsket å lese disse essayene, og det å bli valgt ut som årets vinner er en av de største overraskelsene og æresbevisningene i min unge karriere. Jeg vil også takke Dr. David Julius og laboratoriekollegene mine for å ha skapt et entusiastisk og støttende laboratoriemiljø der det er en glede å gå på jobb hver dag."

To finalister ble også hedret. Rosemary Cater, Ph.D., Senior Research Fellow & Group Leader ved University of Queensland, Brisbane, Australia, for sitt arbeid som avslører molekylære detaljer om hvordan de essensielle næringsstoffene kolin og omega-3-fettsyrer transporteres inn i hjernen, og Claudia Kathe, Ph.D., Assistant Professor ved University of Lausanne, Sveits, for sitt arbeid med å belyse hvilken rolle nevronpopulasjoner i ryggmargen spiller når det gjelder å gjenopprette motorisk funksjon.

"Eppendorf og tidsskriftet Science har delt ut denne prestisjefylte prisen siden 2002. Siden starten har prisen gått til over 70 vinnere og finalister, som har blitt ledende forskere på sitt felt", sier Axel Jahns, Ph.D., Vice President Corporate Citizenship & Governmental Affairs i Eppendorf SE. "Vi gratulerer prisvinnerne for 2024 med deres fantastiske prestasjoner."

Flere nyheter

I bioprosessutvikling er data nøkkelen til suksess. Det er nødvendig å forst&...

Effektivt samspill mellom manuell og automatisert pipettering Eppendorf presenterer sitt nye, mod...

ACT-merkene (Accountability, Consistency, and Transparency) fungerer på samme måte som e...

I biovitenskapelige laboratorier, der presisjon og renhet ikke er til forhandling, er ettersp&osl...

Investigators 2024 går til Clemens Plaschka, Østerrike

Den uavhengige juryen, ledet av professor Laura Machesky, valgte ut Clemens' forskning på de mole...