Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER støtter TenneT med likestrømstilkobling - Offshore-plattformen DolWin kappa er vellykket installert

Winterbach, Tyskland - 7. november 2023

Offshoreplattformen DolWin kappa ble installert utenfor kysten av Niedersachsen som en del av TenneTs DolWin6-prosjekt for nettilknytning. I fremtiden vil den transformere vekselstrøm (AC) fra Vekselstrøm (AC) fra tre vindparker fra 155 kV til 362 kV og deretter til 320 kV likestrøm (DC) og deretter overføre den til land nesten uten tap. Plattformen er den første som har to gassisolerte koblingsanlegg (GIS) til dette formålet. Forut for dette hadde PFISTERER i Cádiz i Spania gjennomført en vellykket høyspenningstesting av HV-installasjonen Cádiz. Overføringsnettoperatøren TenneT satser også på pluggbare innendørs CONNEX-høyspenningsarmaturer fra PFISTERER CONNEX-produktfamilien for DolWin kappa.

Totalt er DolWin6 allerede den 13. offshore-nettforbindelsen fra TenneT i Tyskland. Systemoperatøren er ledende innen offshoresektoren i EU. Den nye 900 MW-tilkoblingen vil levere fornybar vindkraft fra Nordsjøen til teoretisk over en million husstander og dermed styrke forsyningssikkerheten i Tyskland og Europa ytterligere. PFISTERER støtter prosjektet og hovedentreprenøren SIEMENS Energy med byggingen av plattformen - fra omfattende ingeniør- og planleggingstjenester til tilsyn med installasjonen av kablene. Deretter overtok PFISTERER installasjonen av høyspenningsarmaturene og den avsluttende øyspenningstesten av hele høyspenningskabelen. Blant annet ble det installert rundt 200 CONNEX-kontakter av
størrelse 6-S, epoxyharpiksmuffer og koblingsbokser fra PFISTERER for permanent
sikker energioverføring.


Første gassisolerte koblingsanlegg for likestrømsoverføring
Omformerplattformen DolWin kappa har for første gang to GIS-systemer - ett for vekselstrømssiden (AC) og ett for likestrømssiden (DC) av sjøkabelforbindelsen på land. Dette gir betydelige plassfordeler i plattformen. PFISTERER beregnet først strømkapasiteten og energibelastningen for de ulike kabelforbindelsene - fra vindparkforbindelsen inne på plattformen via GIS på 155 kV-nivået til transformatoren og derfra til det andre GIS på
362 kV likestrømssiden. PFISTERER var dermed i stand til å gi støtte i utformingen og valget av den interne kablingen, samt i den tidsoptimaliserte planleggingen av alle installasjonsprosessene. PFISTERER overvåket og dokumenterte kabelinstallasjonen på stedet, både i Cadiz og offshore i Nordsjøen, og koordinerte og utførte deretter installasjonen av HV-kontaktene og epoksyskjøtene. Basert på eksisterende prosjekterfaring fra offshoreplattformsegmentet ble arbeidsflyten for kabellegging optimalisert og tilpasset prosjektets utfordringer.
Dette gjorde det mulig å mestre den komplekse logistikken og den stramme prosjektplanen PFISTERER støtter TenneT med DC-tilkobling - offshoreplattformen DolWin kappa ble installert.

HV-test over natten
En avsluttende høyspenningstest sikrer integriteten til systemene på spenningsnivåene 155 kV og 362 kV etter at alle installasjoner på land er fullført. For ikke å hindre annet arbeid på plattformen ble disse testene utført om natten. For å mate inn testspenningen ble en
mobil testtilhenger med PFISTERER-gjennomføring og gassisolert vinkelskjøt koblet til plattformen via en testkabel. PFISTERER-teamet skapte også en passende tilkobling til 362 kV GIS i omformerrommet på plattformen. Skjøtene og kablene måtte også flyttes flere ganger for å teste alle tre fasene. Plattformen ble endelig overlevert i mars 2022. I august 2022 begynte reisen via Rotterdam til Nordsjøen, der den ble installert 45 km utenfor kysten.

Vellykket offshorekabeltilkobling på åpent hav
For å øke redundansen og nettsikkerheten skal DolWin kappa kobles til søsterplattformen DolWin beta til havs. I likhet med DolWin gamma-prosjektet realiserte PFISTERER dette med en 155 kV Feltoflex broforbindelse. Rundt 2 kilometer kabel ble trukket mellom de to plattformene og koblet sammen ved hjelp av epoksyharpiksskjøter og CONNEX-koblinger. I tillegg til installasjonen til sjøs var PFISTERER også involvert i den endelige testingen av HV-kabelforbindelsene.

TenneT har lenge stolt på de sikre og velprøvde CONNEX HV-koblingene fra PFISTERER i sine offshoreprosjekter. De brukes i nettforbindelsene til DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma og DolWin epsilon, offshore-plattformer og flere satellittplattformer. Siemens Energy er hovedentreprenør med ansvar for byggingen av DolWin kappa-plattformen. PFISTERER Group bidro med støtte fra sine lokale team og avdelinger i Spania, Tyskland og Sveits.

Flere nyheter


Winterbach, Tyskland - 06. februar 2024 - Det pluggbare tilkoblingssystemet CONNEX fra PFIS...


Winterbach, Tyskland - 26.09.2023 -

Transmisjonsnettoperatøren TenneT har gi...

Karl-Heinz Pfisterer blir æresformann i SEs representantskap.

Winterbach, Tyskland - 15. juni 2023 - Pfisterer.

Pfisterer, en ledende leverandør av ene...